Aktuality
Projektový den – Jeden svět na školách

Projektový den – Jeden svět na školách

15. 5. 2024 jsme měli se třídou 7. B projektový den. Cílem projektu bylo přiblížit dětem prostřednictvím dokumentárních filmů důležitá témata, o kterých se někdy „těžko mluví“.

Arley, hlavní hrdinka prvního filmu, sdílela svou zkušenost s mentální anorexií, tuto nemoc jí diagnostikovali před třemi lety. V nejhorších chvílích jí pomáhaly deníkové zápisky a absolutní podpora ze strany rodiny, hlavně matky.

Druhý dokument nám přiblížil skutečnost, jak se žije v Ghaně v bezprostřední blízkosti největší skládky elektroodpadu. Obří skládka Agbogbloshie „nabízí“ jednu z mála možností obživy pro místní obyvatele. Na skládce pracují hlavně děti, celé dny se prohrabávají horami odpadu za účelem získání kovů, nechodí do školy, celý život tráví vystaveni toxickému prostředí. 

Poslední ukázkou nebyl dokumentární film, šlo jen o sociální spot, který nám mile předvedl, jak člověk bílé pleti v různých životních situacích mění barvu – narodí se růžový, když je mu špatně, zezelená, když se spálí na sluníčku, zčervená atd. Přitom právě běloch bývá tím, kdo označuje lidi jiné pleti jako „barevné“.  

V průběhu dne jsme s žáky diskutovali, sdíleli názory a zkušenosti, pracovali jsme s metodami RWCT pro zpětnou vazbu.

Výstupem celého dne jsou výtvarně zpracované plakátky, které žáci tvořili ve skupinách.

Většina žáků hodnotila projektový den kladně, splnil jejich očekávání, přinesl jim nové informace.

Mgr. Martina Riedlová